Ako efektívne navrhnúť kuchyňu?

Ako efektívne navrhnúť kuchyňu?

Domov / Blog / Ako efektívne navrhnúť kuchyňu?
https://www.okomarchitektky.sk/wp-content/uploads/2017/05/news-07-1280x854.jpg

Aby nám práca v kuchyni išla od ruky, treba pri jej zariaďovaní dodržať niekoľko základných pravidiel. Jedným z najdôležitejších zásad je zoradiť spotrebiče podľa postupu kuchynských prác. Tie za sebou nasledujú v tomto poradí: VYBERIEM Z CHLADNIČKY – UMYJEM – UVARÍM – SERVÍRUJEM.

Nasledovné pôdorysné schémky a obrázky vám priblížia s akými typmi kuchýň sa môžete stretnúť, aké sú ich výhody a nevýhody a ako jednotlivé typy zariadiť čo najefektívnejšie.

 

Kuchyňa v tvare „G“ a „U“

Jedná sa o väčšie typy kuchýň s dostatkom priestoru. Ako pri zariaďovaní každej kuchyne, aj tu si treba uvedomiť vzťah kľúčových prvkov – chladničky, drezu /umývačky/ a sporáka /rúry/. V kuchyni G a U by malo ich rozloženie tvoriť trojuholník.

„Pracovný trojuholník“ uľahčí a zefektívni skladovanie, prípravu, spracovanie jedla a umývanie riadu. Dodržiava totiž postup kuchynských prác, ktoré sme spomenuli vyššie. VYBERIEM Z CHLADNIČKY – UMYJEM – UVARÍM – SERVÍRUJEM.

Takéto kuchyne poskytujú dostatok pracovného miesta na linke a preto sú vhodné aj pre 2 kuchárov, ktorí varia naraz.
Ak združíme všetky vysoké diely na jednej strane, maximalizujeme úložný priestor a zároveň aj pracovnú plochu.

 

Kuchyňa v tvare „L“

Tento typ kuchyne je o niečo menší ako predošlé dva typy. Preto  môžeme mať pocit, že je tu všetko viac „poruke“, ale keď sa tu stretnú dvaja kuchári, budú viac bojovať o pracovnú plochu.

KUCHYŇA V TVARE „L“ je vhodná do menších bytov, kde sa môže stať súčasťou obývacej izby. Opäť je tu zachovaný efektívny pracovný trojuholník spájajúci chladničku, drez a sporák.

 

Priechodná kuchyňa

PRIECHODNÁ KUCHYŇA veľmi dobre ušetrí priestor, ale má aj svoje nevýhody.

Pri takomto usporiadaní treba dodržať voľný priestor pred zariadením minimálne 1 meter, aby sa dali otvoriť všetky dvierka a aby sa ich dalo aj obísť. Treba sa viac zamyslieť aj nad rozmiestnením skriniek a spotrebičov, aby sa nestalo, že oproti sebe umiestnime napríklad rúru a umývačku a nebudú sa dať otvoriť naraz.

 

Kuchyňa s ostrovom

Kuchyňa s ostrovom rozčleňuje priestor na 2 menšie pracovné zóny. Z efektívneho pracovného trojuholníka sa väčšinou stáva línia.

Výnimkou sú prípady, keď je varná doska alebo drez umiestnený na ostrove. V takomto prípade však býva komplikovanejšie ich pripojenie k vývodom vody, odpadu alebo elektriky.  Ostrov môže vytvoriť hlavný bod spoločenského diania. Tak isto ako pri priechodnej kuchyni treba nechať dostatok priestoru medzi linkou a ostrovom.

 

Kuchyňa na jednej stene

Kuchyňa na jednej stene je alternatíva do apartmánov, menších bytov a do bytov, kde je nárok na kuchynskú linku z nejakých dôvodov znížený /ide napríklad iba o prechodné ubytovanie, alebo ak sa v domácnosti nevarí/.

Je najmenšia a takisto väčšinou najlacnejšia. V tomto prípade je vhodné umiestniť jedálenský stôl v blízkosti linky, aby v prípade potreby doplnil chýbajúci pracovný priestor.

 

Pozrite si schémky a príklady a porovnajte s vašou kuchyňou. Dalo by sa niečo vylepšiť?

 

Inšpiráciu s ilustračné príklady som čerpala z www.pinterest.com a www.architizer.com